#

Novice KUD Pirniče

KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO PIRNIČE JE PRAZNOVALO SVOJO 85 LETNICO

V Kulturno umetniškem društvu Pirniče so v soboto, 4. 3. 2017, slovesno obeležili visok jubilej, 85-letnico delovanja društva.

Ob 18.30 so v avli kulturnega doma Pirniče s krajšim kulturnim programom odprli razstavo Krpanke skozi čas, katere avtorica je članica likovne sekcije KUD Pirniče Tanja Gregorič.

Ob 19.30 so slovesno uprizorili predstavo OD TELETA DO BERAČA – TA IGROKAZ SE VIDET' SPLAČA, ki jo je napisal in zrežiral Peter Militarev, odigrali pa igralci pirniškega Gledališča OTH. Predstava se poigrava z legendo o znamenitem pirniškem teletu, ki naj bi njega dni požrlo berača, zaradi česar se je Pirničanov prijel vzdevek »Teleta«, kraju Pirniče pa še danes šegavo rečejo tudi »Na telečjem«. Zgodba o veleimenitnem pirniškem teletu je uokvirjena z aktualno zgodbo o »teletih takšnih in drugačnih«, ki jih je po mnenju pirniških gledališčnikov poln ta naš ljubi svet. V predstavi igralci namreč brez dlake na jeziku na humorno-piker način pokažejo na položaj kulture v današnji družbi, kakor tudi na odnos politike do kulture.

Na prireditvi je obiskovalce z uvodnim nagovorom (nagovor si lahko preberete tukaj) pozdravila predsednica društva Anica Horvat, ki se je sprehodila skozi najpomembnejše mejnike in dosežke v 85-letnem delovanju KUD Pirniče. Predstavila je tudi široko zastavljeno delovanje društva, ki danes znotraj osmih različnih umetniških področij deluje v kar 13 sekcijah.

#

Slavnostni govornik je bil gospod Jože Osterman, predsednik Zveze kulturnih društev Slovenije. Društvu je ob tej priložnosti izročil visoko priznanje – zlato medaljo Zveze kulturnih društev Slovenije s priznanjem za izjemno delo na področju gledališke lin lutkovne dejavnosti.

Na slovesnosti so kulturniki iz Pirnič izročili posebne zahvale tistim, ki društvu še posebej stojijo ob strani in ga podpirajo - papirnici Čitanka iz Medvod, Knjižnici Medvode in Televiziji Medvode, ter osmim kulturnim društvom iz Slovenije in zamejstva, s katerimi KUD Pirniče najtesneje sodeluje.


Ob tej priložnosti so posamezni člani KUD Pirniče prejeli jubilejna priznanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti, ki jih je podelila vodja območne izpostave JSKD Ljubljana okolica, gospa Tatjana Avsec.

Priznanja so dobili:
Brina VOZELJ, Žan ZADRAVEC – bronasto Linhartovo značko za več kot 5 let udejstvovanja na gledališkem področju

Mateja NOVAK - srebrno Linhartovo značko za več kot 10 let udejstvovanja na gledališkem področju

Izidor ILJAŠ, Agata PAVLOVEC, Metoda ŠMIGOC - zlato Linhartovo značko za več kot 15 let udejstvovanja na gledališkem področju

Jurij MARUSSIG - zlato splošno značko za več kot 15 let udejstvovanja na literarnem področju

Anica HORVAT, Milan PUSTOSLEMŠEK, Breda ROVŠEK, Zlata TRAMPUŠ – častno Linhartovo značko za več kot 30 let udejstvovanja na gledališkem področju

Andrej MILITAROV - Jubilejno priznanje Območne izpostave sklada

Janez ŠKOF - Jubilejno priznanje Območne izpostave sklada


Predsednica KUD Pirniče
Anica Horvat